arduino‎ > ‎arduino cursus‎ > ‎

05. Blink regelbare delay.

 
Met een potmeter (regelbare weerstand) kun je allerlei leuke schakelingen maken, je kunt de weerstand eenvoudig uitlezen met de Arduino. Maak de schakeling op het breadbord, het middelste contact gebruik je om de weerstand te meten, de buitenste twee zijn 5V en GRND.


Het groene draadje gaat naar de poort A0, analoge poort 0. Hiermee kunnen we meten. Laad het programmaatje AnalogReadSerial uit de voorbeelden. Upload. Klik op het vergrootglas. Als je nu voorzichtig aan de regelaar draait zie je een getal tussen de 0 en 1023.

Je hoeft de potmeter niet in een schema in te bouwen, je kunt de waarde die je verandert, gewoon gebruiken om bijvoorbeeld een "delay" te veranderen. Of een lampje te dimmen.

regelbare delay d.m.v. een potmeter

void setup() {                

  pinMode(13, OUTPUT); 
  
}

void loop() {

    int leesWaarde = analogRead(A0);

  digitalWrite(13, HIGH);   // set the LED on
  delay(leesWaarde);              // wait for a second
  digitalWrite(13, LOW);    // set the LED off
  delay(leesWaarde);              // wait for a second
}


Kopieer het bovenstaande programmaatje naar een Arduino sketch, kijk wat er gebeurt met het testlampje (13), zet een ledje op het breadbord (denk om de weerstand).

fade = dimmen
Open het programma voorbeelden, basics, fade. Sluit het ledlampje aan op digitale poort 9. Bestudeer het programma goed. Verander het programma, zodat je het "faden" kunt regelen met je potmeter.
Comments