fabsheets‎ > ‎

3d-printen ontwerp

 

Als je iets met de 3d-printer wil maken, heb je natuurlijk een 3d tekening nodig, Je kunt deze maken met een aantal verschillende programma's bijvoorbeeld Sketchup of Solid Edge.
Er zijn ook online 3d ontwerpprogramma's.
De online programma's zijn simpel en vrij snel te leren. We gaan er 2 bekijken Tinkercad en 123D, er zijn niet zoveel verschillen met 123D kun je ook makkelijk robots maken, de verschillende delen zijn al klaar voor gebruik. De robots zijn niet zo heel geschikt om met de 3D printer te maken. Waarom niet?
Om de programma's te kunnen gebruiken kun je het beste inloggen. Bij Tinkercad kun je een naam en emailadres verzinnen als je niet je eigen e-mailadres wil invullen. Bij 123D kun je inloggen met een Facebook of Google account (@leerling.calandlyceum.nl bijvoorbeeld)

Er zijn 3 opdrachten.
  1. Maak de lesopdrachten van Tinkercad.
  2. Maak met 123D een robot, kies uit de onderdelen uit het menu robot.
  3. Ontwerp een platte sleutelhanger, met je naam. De sleutelhanger mag niet groter zijn dan 60x40x5mm (LxBxH) zijn. Je mag zelf weten of je Tinkercad of 123D gebruikt.
Als je ontwerp klaar is moet je het exporteren als een STL file, met dit type bestand kan de 3D printer aan de slag.Het programma 123D kun je ook als programma downloaden voor je computer. Er is zelfs een Ipad app.